Dit jaar al 58 namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold in België

  • Geplaatst op
Dit jaar al 58 namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold in België

Dit jaar al 58 namaakwebshops met .be-domeinnaam opgerold in België

 

E-commerce-expert Sofie Geeroms: “Een keurmerk is de beste manier om veilig online te winkelen”

 

Brussel, 22 oktober 2021 - Dit weekend, van 22 oktober tot 24 oktober, is het Dag van de Webshop. Naar aanleiding van deze themadag, wil BeCommerce waarschuwen voor frauduleuze webshops die in de omgang zijn. In 2021 heeft DNS België al zo’n 58 frauduleuze webshops kunnen identificeren en oprollen. Toch zijn er nog steeds frauduleuze webshops actief waar de Belgische consument aandachtig voor moet zijn, aldus BeCommerce. E-commerce-expert Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce, geeft tips om veilig online te winkelen en verduidelijkt dat een webwinkel met keurmerk de veiligste plaats is om online te winkelen.

 

“Er zijn nog steeds frauduleuze websites in België”

 

Met een stijgend aantal Belgen die online aankopen doet, stijgen ook het aantal webwinkels en de cijfers voor cybercriminaliteit in België en neemt het aantal frauduleuze webshops toe. Zo blijkt uit cijfers van BeCommerce en DNS België. Het afgelopen jaar kwamen er zo’n 25.000 .be-domeinen bij met e-commercetechnologie. Daarvan heeft DNS België zo’n 58 frauduleuze webshops kunnen identificeren en oprollen. In 2020 rolde DNS nog 276 valse webshops op. Toch is het einde nog niet in zicht, verduidelijkt Sofie Geeroms: “Het werk dat DNS België levert is zeer nuttig en maakt het Belgische e-commercelandschap elke dag een stukje veiliger. “Toch zijn er jammer genoeg nog steeds frauduleuze webwinkels actief in de Belgische markt, zij het met een be.-domeinnaam of een andere, zoals .com of .nl. Daarom vinden wij het zeer belangrijk om duidelijk te communiceren naar consumenten over betrouwbare webwinkels en hen zo vol vertrouwen online te laten handelen.”

 

Hoe valt een betrouwbare webshop te herkennen?

 

Uit cijfers van de FOD Financiën blijkt dat maar liefst 46% van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van online betalingen. Een op vier vreest de bestelde producten niet te ontvangen. Er zijn nochtans talloze betrouwbare webshops, dus waarom risico's nemen. Een betrouwbare webwinkel herken je volgens BeCommerce aan drie aspecten.

 

“Ten eerste stelt een betrouwbare webwinkel veel informatie over de onderneming ter beschikking”, verduidelijkt Sofie Geeroms. “Denk maar aan de handelsnaam, het adres, het ondernemingsnummer en de contactgegevens van de klantendienst. Ook de general terms en conditions en een privacy en cookie policy zijn vrij te raadplegen op de website.”

 

“Daarnaast wordt de veiligheid van een webpagina door je browser aangegeven. Een slot voor de URL van de website, betekent dat je op een veilige website surft. Staat er in de plaats een uitroepteken, dan waarschuwt de browser expliciet dat de website niet beveiligd is. Vermijd deze websites. De kans is groot dat zulke websites virussen bevatten”, ziet Sofie Geeroms. “En tot slot moet de webwinkel ervoor zorgen dat de betaling in een beveiligde omgeving gebeurt. Zo moeten de betalingsmogelijkheden van bij het begin van een bestelproces kenbaar gemaakt worden. De beveiligde ruimte waarin betalingen gebeuren, is herkenbaar aan een URL die begint met ‘https//’. De ‘s’ staat hier voor ‘secure’ of veilig.”

 

Keurmerk zorgt voor zekerheid

 

De manier bij uitstek om zeker te zijn dat een webshop betrouwbaar is, is een vertrouwenskeurmerk. De uitreiker van een keurmerk screent de voorgaande drie tips en veel meer criteria om betrouwbare webshops te selecteren. “Het vertrouwenskeurmerk, zoals dat van BeCommerce, blijft natuurlijk de gouden leidraad”, verduidelijkt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce. “Als de webshop een keurmerk draagt, kan je ervan uitgaan dat de winkel veilig is en de consument respecteert. Via een keurmerk kunnen consumenten dus zelf makkelijk verifiëren of een webshop veilig is of niet. De webshops die lid zijn van BeCommerce voldoen aan de strenge Belgische en Europese wettelijke regels. In de ledenlijst van BeCommerce kan je alle webshops terugvinden met het BeCommerce Kwaliteitslabel."

 

Over het BeCommerce Trustmark

 

Het BeCommerce Trustmark is het meest betrouwbare label voor de aankoop van producten en diensten via het internet in de Benelux. Webwinkels ontvangen het keurmerk na een compliance audit die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie: Bureau Veritas. De webshops met het BeCommerce label zijn ook om de 6 maanden onderworpen aan een veiligheidsaudit, die eveneens wordt uitgevoerd door een extern onafhankelijk bedrijf. Een webshop die het label draagt, heeft de BeCommerce Gedragscode ondertekend en leeft de reglementering na. BeCommerce wil consumenten een betrouwbare en veilige manier van online winkelen aanbieden met zijn keurmerk.

 

Bron: BeCommerce